Top

Grondstoffen

Is leder het best mogelijke materiaal voor schoenen? Het is in ieder geval niet de meest ecologische. Waarom? Wel, voornamelijk omwille van het fokproces van dieren waarbij leder geen bijproduct is maar het finale product. Meer bepaald als je schoenen of kleren wilt van exotisch leder. Bovendien is de lederindustrie een van de meest water consumerende sectoren. Van het water dat gebruikt wordt om dieren te laten opgroeien tot het water gebruikt in leerlooierijen. Leerlooierij gebruikt ook hoog-toxische chemicaliën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Een eerste fase in dit proces, de meest vervuilende, wordt vaak gedaan in ontwikkelingslanden. Waarom? Het antwoord is simpel. De milieuwetgeving in ontwikkelde landen is heel wat strenger en bepaalde activiteiten zijn zelfs volledig verboden.

Laat ons tonen welke alternatieve materialen er gebruikt kunnen worden om je favoriete paar schoenen te maken. Materialen die veganistisch, ecologisch en duurzamer dan leder zijn.

Microvezel

Microvezel leder is een synthetisch leder gevormd uit een mix van polyester en nylon. De vezels zijn erg dun, 30 keer dunner dan katoen en 100 keer dunner dan een mensenhaar! Er kan worden gevarieerd in vorm, grootte en vezelsamenstelling. Microvezel leder dat suède imiteert, bevat een mengsel van katoen waardoor het zachter wordt en een andere textuur krijgt.


Microvezel dat wordt gebruikt in het productieproces van schoenen is hoogwaardig synthetisch leder. Het bootst perfect de eigenschappen van echt leder na, zoals het gevoel, ademend vermogen en vochtopname. Zijn prestaties, waaronder b.v. chemische en slijtvastheid, anti-kreuk, verouderingsbestendigheid zijn beter dan natuurlijk leder. De kwaliteit van microvezel is erg stabiel. Wat ook heel belangrijk is, het kan worden gerecycleerd!

Sommige soorten microvezel kunnen, in tegenstelling tot leder, in de wasmachine worden gewassen. Het onderhoudsproces van microvezelproducten is heel eenvoudig. Wat je nodig hebt is alleen water en een doek of een borstel, soms impregneren – als het materiaal niet standaard volledig waterdicht is. Dit is de reden waarom microvezel een van de meest populaire materialen is geworden die worden gebruikt in het productieproces van veganistische schoenen.

Organisch Katoen

Organisch katoen groeit in subtropische landen zoals India, Turkije, China en delen van de VS. Het moet worden gekweekt uit niet-genetisch gemodificeerde planten en zonder het gebruik van synthetische landbouwchemicaliën zoals meststoffen of pesticiden (afgezien van degene die zijn toegestaan door de gecertificeerde biologische etikettering). Biologisch katoen vormt slechts 1-2% van de wereldwijde katoenproductie. De grootste producenten van dit soort katoen zijn India (> 50%), China en Turkije. Meer en meer populaire FAST FASHION merken nemen biologisch katoen op als onderdeel van hun toeleveringsketen. In de veganistische schoenenindustrie wordt biologisch katoen vooral gebruikt om klassieke sneakers te maken. Dit ademende materiaal zorgt voor comfort in het warme en droge seizoen.

PET

Polyethyleentereftalaat is de meest voorkomende thermoplastische polymeerhars van de polyesterfamilie. Wordt meestal gebruikt voor de productie van textielvezels, flessen, containers, thermovormverpakkingen, enz. Het grootste deel van de PET-productie in de wereld is voor synthetische vezels, polyester genaamd (60%), maar de productie van flessen is goed voor ongeveer 30% van de wereldwijde vraag. De afkorting PET wordt over het algemeen gebruikt in relatie tot verpakkingen. Polyester maakt ongeveer 18% uit van de wereldproductie van polymeren en is het vierde meest geproduceerde polymeer.


PET wordt gewoonlijk gerecycleerd en gebruikt om nieuwe producten te vervaardigen, zoals flessen, containers, thermovormverpakkingen, enz. Het wordt ook gebruikt in vezeltoepassingen zoals tapijt en kleding. Tijdens het recycleren ondergaat PET een reinigings-, maal- en smeltproces met als resultaat dat plastic een nieuw leven krijgt en afval om ons heen wordt verminderd. Omdat het een zeer duurzaam materiaal is, wordt het ook steeds populairder in de schoenenindustrie. Met zijn viltachtige structuur kan hij worden getransformeerd in een paar zeer stijlvolle schoenen.

PIÑATEX

Piñatex is een natuurlijk leder gemaakt van cellulosevezels, gewonnen uit ananasbladeren. Het vervangt leder en levert nieuwe inkomstenstromen op voor zelfvoorzienende boeren. De eigenschappen zijn vrijwel identiek aan natuurlijk leder, maar het bevat geen giftige stoffen die worden gebruikt tijdens het leerlooien. Het is ademend en, mits regelmatig geïmpregneerd, waterafstotend. Geproduceerd in verschillende diktes en verschillende kleuren wordt Piñatex een heel mooi alternatief materiaal voor de schoenenindustrie. Een heel belangrijk feit over Piñatex is dat het productieproces onschadelijk is voor het milieu. Ananasbladeren zijn geen bijproduct van gewassen. Er is geen extra land, water, kunstmest of pesticiden nodig. Na het verkrijgen van de vezels uit bladeren kan een restproduct worden gebruikt als organische meststof. Het is een volledig milieuvriendelijk en ethisch product!

DESSERTO

Desserto is een veganistisch leder van cactus, ontwikkeld door Adrián López Velarde en Marte Cázarez. Het is gemaakt van cactussen die in Mexico worden geteeld. De cactus staat bekend om zijn ruige, dikke schil, waardoor het de perfecte textuur is om dierlijk leder na te bootsen. Deze plant heeft geen water nodig om te groeien, en er staan er genoeg in Mexico. Rijpe bladeren worden gesneden uit biologisch geteelde cactusplanten, schoongemaakt, gepureerd en vervolgens drie dagen in de zon gedroogd voordat ze worden verwerkt. Het kan vervolgens op natuurlijke wijze worden geverfd. Dit zorgt voor veganistisch leder dat biologisch gecertificeerd is en bijna een decennium lang goed kan worden gebruikt. Cactusleder is ademend, flexibel, zacht, voelt prettig aan en kan kleurrijk zijn. Is ook biologisch afbreekbaar en bevat geen plastic.

MUSKIN

MuSkin is een 100% veganistisch alternatief voor dierlijk leder. Geproduceerd van Phellinus ellipsoideus, een gigantische parasitaire schimmel die boomstammen in subtropische bossen aantast. Onder de juiste, optimale omstandigheden wordt het vruchtlichaam omgevormd tot MuSkin. Het kan in verschillende vormen, maten en breedtes worden gekweekt. Dankzij cellulose die de schimmel in slechts twee weken voedt, kunnen we zoveel materiaal laten groeien als we zouden krijgen bij het doden van een volwassen koe. Het materiaal is op dezelfde manier behandeld als dierlijk leder, maar met gebruik van natuurlijke technieken. Deze omvatten ook het gebruik van milieuvriendelijke eco-wax, die speciale eigenschappen aan het leder toevoegt. De totale afwezigheid van giftige stoffen maakt Muskin ideaal voor gebruik in toepassingen die op de huid worden aangebracht. Het is 100% biologisch afbreekbaar, van zeer hoge kwaliteit, rekbaar, duurzaam, waterdicht, ademend en veroorzaakt geen allergische reacties.

WINE LEATHER

Druivenpulp is ideaal voor het produceren van textiel dat erg op leder lijkt. Er is geen water nodig om het te produceren en het vereist geen complex en giftig bruiningsproces. Wijnleder is zacht, soepel, stabiel, 100% veganistisch, 100% duurzaam en 100% recyclebaar. Het voelt bijna aan als leder, heeft vergelijkbare eigenschappen en is ook nog eens goed te bewerken. Het belangrijkste ingrediënt van wijnleder zijn de afvalstoffen van de Italiaanse wijnproductie. Kern en omhulsel vormen de basis van dit materiaal. In het eerste deel van het productieproces wordt de druivendraf gedroogd. De vezels in de bio-olie, verkregen uit de zaden, in combinatie met een innovatief productieproces en de toevoeging van chemische stoffen zorgen voor een materiaal dat erg lijkt op natuurlijk leder. Het productieproces gebruikt geen olie, is 100% duurzaam en bevat minimale niet-giftige chemische reagentia. Uit 10 liter wijn kunnen we 2,5 kg druivendraf krijgen, wat ons ongeveer 1 vierkante meter leder oplevert.

APPEL LEATHER

Na het maken van appelsap wordt de pulp meestal weggegooid. Maar het kan worden gebruikt om iets nuttigs te maken. Momenteel hebben wetenschappers verschillende methoden ontwikkeld om appelleder te verkrijgen. De appelpulp wordt eerst gehomogeniseerd en gemengd met natuurlijke hars. De voorbereide pasta wordt dus op het textiel aangebracht en gedroogd. Dit materiaal is 100% ecologisch, aangezien het productieproces geen vervuiling veroorzaakt. Het is biologisch afbreekbaar, aangezien de basis afkomstig is van organisch afval en geen potentieel giftige stoffen bevat.

CORK

Kurk is een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die wordt gewonnen uit kurkeik met het oog op de natuurlijke ontwikkeling van de boom. Het oogstproces is volkomen onschadelijk voor de bomen. De boom kan worden ontdaan van de corticale stukjes zonder het binnenste deel te beschadigen, waardoor de kurk regenereert. De bast kan voor het eerst worden verwijderd wanneer de boom 25-30 jaar oud is en ongeveer 60 cm in omtrek. Elke boom wordt elke 9-12 jaar geoogst, wat ons ongeveer 12 oogsten oplevert tijdens het leven van één eik. De bomen leven ongeveer 300 jaar.

De grootste producenten van kurk zijn Portugal (50%), Spanje, Marokko, Algerije, Tunesië, Italië en Frankrijk.

Kurk wordt vanwege zijn ondoordringbare, elastische en brandvertragende eigenschappen in een verscheidenheid aan producten gebruikt, de meest voorkomende zijn wijnstoppen. Maar niet alleen! Het is ook een vrij algemeen materiaal dat in de schoenenindustrie wordt gebruikt. Kurkschoenen zijn comfortabel, erg licht en creëren een gezonde loopomgeving voor uw voeten. Ze zijn geurbestendig, volledig waterdicht en passen zich aan de vorm van uw voeten aan.

Gerecycleerde materialen

Er zijn nog steeds veel gerecycleerde materialen die door de schoenenindustrie kunnen worden gebruikt. Rubber, touw of gerecycleerde airbags en banden zijn daar goede voorbeelden van. Het productieproces van airbags-schoenen is milieuvriendelijk en veroorzaakt geen CO2-uitstoot in de atmosfeer. Dankzij het gebruikte materiaal zijn ze erg duurzaam en waterdicht. Die materialen zijn milieu- en diervriendelijk. Door een materiaal dat niet langer bruikbaar is een nieuw leven te geven, kunnen we een paar stijlvolle veganistische, ecologische en ethische schoenen creëren.

Logo VE-Lifestyle

WELCOME TO VE-Lifestyle!

We offer vegan ethical shoes and accessories made by European producers. You can look stylish being ethical!

COME IN, HAVE A LOOK AND ENJOY YOUR SHOPPING!