Top

FAIR TRADE Filosofie

We hebben het grootste respect voor mensenrechten door enkel die producenten te selecteren die goede werkomstandigheden geven aan hun werknemers. We kiezen ervoor om enkel volledig veganistische kleding & accessoires te verkopen. En wat ook heel belangrijk is, is dat we enkel materialen selecteren die milieuvriendelijk zijn en volledig gerecycleerd zijn. Dit is precies wat FAIR-TRADE FASHION betekent. Het minimaliseert de slechte invloed van de mode-industrie op de aarde, door bewuste keuzes van producten die werden gemaakt met respect voor mensenrechten, dieren en het milieu.

SLOW FASHION

Slow fashion is het tegenovergestelde van FAST FASHION. Het is een bewuste en verstandige kijk op mode. Het betekent minder kleren kopen, doordat ze kwalitatiever zijn en langer meegaan. Eerlijk, beter kwaliteit kost meer, maar het is beter om een paar schoenen te kopen die lang meegaan dan vijf goedkope die meteen verslijten. Probeer te kopen van lokale producenten. Kies enkel kwaliteitsvolle en milieuvriendelijke materialen. Wees een bewuste consument en zoek naar ethische producten. Vermijd impulsaankopen, gooi je kleren niet weg maar draag zorg voor ze en herstel ze wanneer nodig.

Wat Faire Trade voor ons betekent?

Het betekent respect voor arbeid

Sommige kinderen in Global South-landen moeten in plaats van te genieten van hun jeugd en naar school te gaan, gaan werken. Waarom? Wel, omdat de meerderheid van de fast fashion-medewerkers, ook al zijn ze fulltime-werknemers, in extreme armoede leeft. Ze verdienen niet eens genoeg geld om een maaltijd voor het avondeten te bereiden. Grote modebedrijven, die alleen op winst gericht zijn, willen telkens maar meer verkopen. Ze willen steeds meer verkopen en hun productiekosten zo laag mogelijk houden. LAGE prijzen betekenen slavernij, producten van LAGE kwaliteit en GEEN respect.

Economische slavernij, kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden zijn de norm geworden in de hele mode-industrie van de 21e eeuw. Maar we kunnen het veranderen! We kunnen producten kiezen die zijn gemaakt door mensen die in veilige omstandigheden werken, wiens rechten worden gerespecteerd en die een eerlijk salaris krijgen voor hun werk. Daarom werken we alleen samen met producenten die in EU-landen produceren of met certificaten zoals Fairtrade of Fair Wear Foundation.

Het betekent ‘Nee’ tegen dieren kwetsen.

We leven in een tijd waarin we geen dieren hoeven uit te buiten om een comfortabel of zelfs een luxeleven te leiden. Wetenschap en technologie zijn zo ver  ontwikkeld dat we componenten van dierlijke oorsprong gemakkelijk kunnen vervangen. Over een aantal daarvan kunt u lezen in de sectie GRONDSTOFFEN. Koop bewust en zoek naar certificaten zoals Peta Approved Vegan of Vegan Society om er zeker van te zijn dat het productieproces geen schade toebrengt aan dieren. Kies merken met een beleid gericht op empathie en veganisme.

Het betekent een positieve impact op de omgeving

Het lederproces, met name het looien van leder, vereist het gebruik van zeer giftige chemicaliën. Werknemers worden rechtstreeks blootgesteld aan de schadelijke effecten van alle gevaarlijke stoffen die tijdens dit proces worden gebruikt. Chroom IV veroorzaakt bijvoorbeeld huid- en luchtwegaandoeningen die tot vroegtijdige sterfgevallen leiden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat al deze gifstoffen in rivieren, bodem en lucht terechtkomen en een directe impact hebben op ons allemaal. Door te kiezen voor natuurlijke alternatieven zoals kurk, biologisch katoen, natuurlijk rubber of Piñatex kunnen we hier verandering in brengen. Het productieproces van microfiber is minder schadelijk voor het milieu dan de meeste natuurlijke lederindustrie. Wat u moet doen, is ervoor zorgen. Wees bewust, wees wijs en geloof me, je zult positief verrast zijn!

Het betekent materialen vrij van schadelijke en toxische stoffen.

Niet alleen de schoenenindustrie gebruikt schadelijke chemicaliën tijdens het productieproces. Ook de katoenindustrie gebruikt ze veel. Waarom? Meestal om katoenplanten te beschermen tegen ongedierte. Katoen gebruikt 10-16% van de pesticiden ter wereld, waaronder herbiciden, insecticiden en ontbladeringsmiddelen. De gevolgen zijn ernstig. Chemicaliën die bij de verwerking van katoen worden gebruikt, vervuilen de lucht en het oppervlaktewater. Pesticiden die worden gebruikt om planten te beschermen, verminderen de biodiversiteit en verschuiven het evenwicht van ecosystemen.
Hoe verander je het? Erg makkelijk! Zoek naar textiel dat milieuvriendelijk is, zoals biologisch katoen. Certificaten zoals Oeko Tex Standard 100 of GOTS helpen u bij het kiezen van de meest milieuvriendelijke producten.

Het betekent steun voor nieuwe technologische ontwikkeling.

Elke dag proberen wetenschappers nieuwe hoogwaardige alternatieven te vinden die leder gemakkelijk kunnen vervangen.

 

Niet alleen microfiber of Piñatex kan worden gebruikt om je favoriete paar schoenen te maken, maar ook iets dat exotisch is en nog steeds niet zo bekend – leder gemaakt van appels, cactussen of druiven. De productie van die alternatieven ontwikkelt de bestaande industrie en creëert nieuwe werkplekken zonder ONZE PLANEET te verwoesten!

Logo VE-Lifestyle

WELCOME TO VE-Lifestyle!

We offer vegan ethical shoes and accessories made by European producers. You can look stylish being ethical!

COME IN, HAVE A LOOK AND ENJOY YOUR SHOPPING!